100 ANYS EN UN CLIC. BESTIAR PATRONER

383

La comparació entre les dues imatges que avui duim a aquesta secció és altament suggerent. Veure una guarda de porcs durant les festes de la Patrona pasturant per allà on ara hi ha cadires i para-sols, dona molt de joc a l’hora de fer comentaris més o menys encertats. I més en un temps que, com deia un eslògan patroner, “el civisme se’n va de festa”… se’n va i no torna. Potser seria una porqueria veure avui dia els porcs pasturar per Plaça deixant anar els seus orins, però segur no en deixaven tants, ni de bon tros, com altres porcs que pasturen per les revetlles actuals, i que van a buidar pels carrers propers a Plaça. És temptador seguir per aquest camí i continuar fent paral·lelismes, però millor deixar que les imatges parlin per elles mateixes i centrar-nos en les dades objectives.

Dades de la imatge antiga

La fotografia en blanc i negre que acompanya aquest article l’hem trobada a l’Arxiu Fotogràfic del Centre excursionista de Catalunya i més concretament a l’arxiu personal de Frederic Flos i Gibernau, autor de la imatge. Es titula “Dos homes i porcs a la plaça, al fons la fonda Cal Lloro i la Font” i està feta, segons la descripció que acompanya la fotografia, entre 1916 i 1937. En la mateixa descripció consta com a “Descriptor Onomàstic” un tal Pere Cifre i en la “Descripció física” s’indica que l’original és un negatiu en vidre d’una imatge estereoscòpica. Dit això, desgranem alguna d’aquestes dades.

Sobre l’autor

Frederic Flos i Gibernau fou un professor catalàque va viure durant la primera meitat del segle XX. Fou un gran afeccionat a l’arqueologia i a la fotografia, com ho demostren les més de 3.500 fotografies que han arribat als nostres dies. Revisant el seu arxiu podem comprovar que va visitar l’Illa en nombroses ocasions i tot i que la datació de la imatge és una mica imprecisa, sí que podem afirmar que va estar temps suficient a Pollença com per fer-se amic d’un tal Pere Cifre, qui probablement és el porquer de la imatge. I és que existeix una altra imatge a l’arxiu de Flos i Gibernau titulada per ell mateix “Dues dones i un nen al costat d’un edifici de la masia de Pere Cifre”, ubicada també a Pollença. Se’ns escapa qui era aquest tal Pere Cifre, un cognom més que habitual a aquestes terres del nord de l’illa.

PUBLICITAT

Fonda Cal Lloro

En el moment de fer la imatge actual l’antiga Fonda del Lloro estava a punt de ser reinaugurada amb el nom de Món Boutique Hotel. Un hotel de quatre estrelles amb tots els luxes que exigeixen els turistes que visiten la Pollença del segle XXI. Però aquest hotel durant el primer quart del segle XX ja allotjava turistes que, com Flos i Gibernau, visitaven l’illa amb un interès més etnològic que no purament d’oci. De fet, juntament amb la fonda de Guillem Bestard i l’Hotel Cosmopolita fou un dels primers llocs on aquells incipients turistes es pogueren allotjar a Pollença. D’altra banda no és estrany que a la imatge aparegui la façana de la Fonda del Lloro tota endomassada amb un cartell on es pot llegir la paraula Patrona, ja que aquest establiment no només allotjava els artistes i escriptors que en aquell temps visitaven el poble, sinó que era un dels centres de cultura de Pollença. La Fonda del Lloro no només ha estat punt de reunió d’intel·lectuals, sinó que s’hi celebraven balls i, fins i tot, representacions teatrals.

Plaça del Mercat

Pot ser, a més d’un li semblarà estrany el nom “plaça del Mercat” que apareix al títol de la imatge, ja que aquest topònim ha estat absorbit pel de “plaça Major”, amb la qual forma un espai quasi unitari. Tot i això encara existeix el carrer del Mercat, que va de la cantonada del Club Pollença al carrer del Jonquet. Aquest nom, està íntimament relacionat amb el que es veu a la fotografia antiga, ja que a aquest indret era on s’ubicava el mercat de bestiar. No sabem si per la Patrona hi havia més animals del que era habitual la resta de l’any, el que és cert és que a la imatge només veim la guarda de porcs pasturant lliurament. Pot ser aquell dia foren els primers en arribar a la plaça. Sigui com sigui si on abans es deia plaça del Mercat perquè hi havia el mercat d’animals, avui en dia, pel que s’observa a la imatge actual, potser s’hauria de dir plaça de les taules. Però com ja he dit al principi, dues imatges tan suggerents donen peu a tota casta de comentaris més o menys encertats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT