100 ANYS DE MIQUEL BOTA TOTXO, DIFUSOR DE LA CULTURA POLLENCINA

483
El polifacètic Miquel Bota Totxo és recordat per la seva bondat.

Aquest diumenge 7 de juny de 2020, l’amic Miquel Bota Totxo compliria 100 anys. Un segle rodó és un motiu (si és que cal un motiu) més que suficient per recordar el polifacètic Miquel, qui es dedicà en cos i ànima a difondre la cultura pollencina.

A través de les àrees de Cultura, Mediació cultural i Biblioteques, l’ajuntament de Pollença, ha programat tres actes per recordar Miquel Bota Totxo en tots els seus caires: poeta, dinamitzador cultural, escriptor, investigador, professor, pintor… i, per damunt de tot, difusor incansable de la pollencinitat.

Vídeo de Fernando Perianes.

Programa 100 anys Miquel Bota Totxo

El primer acte serà aquest mateix diumenge 7 de juny, a les 12 hores, a la plaça Vella, on se celebrarà un homenatge amb art, música i poesia.

Més enllà d’aquest homenatge que coincidirà amb la data de naixement de Miquel Bota Totxo, durant les properes setmanes, s’han programat dues taules rodones: una sobre l’obra literària, a partir de l’obra de teatre Vós reinau damunt l’altura dedicada a la Mare de Déu del Puig i l’altra sobre Somnis de pescadors, l’obra que aquets estiu havien de tornar estrenar un grup de pollencins aficionats al teatre i que, arran del costumisme que respira, servirà per parlar dels protagonistes que han interpretat els personatges, recordar assajos, preparatius, anècdotes… i, per suposat, exposar quines són les expectatives per poder tornar veure els amors ambientats a la Cala Sant Vicenç.

PUBLICITAT

La primera taula rodona serà el 12 de juny, a les 20’30 hores, a la plaça Vella, i tractarà sobre “Vós reinau damunt l’altura. Obra literària”. I la segona serà el 19 de juny, a les 20’30 hores i durà per títol “Somnis de pescador. Protagonistes, records i expectatives”.

Miquel Bota Totxo: “pollencí amb vocació universal”

Nascut a Pollença, el 7 de juny de 1920, Miquel Bota Totxo va ser un “pollencí amb vocació universal”, per dir-ho com aquell crític que va esmentar Felip Bennàssar a la crònica del debat que l’any 2017, conduïren l’historiador Pere Salas i el poeta Bernat Cifre amb el títol “Miquel Bota: literatura i pollencinitat”. Aquest debat, es va celebrar a can Llobera, on s’estotja una part de l’arxiu personal de l’escriptor i cronista de la vila.

De formació autodidacta, Miquel Bota Totxo va estudiar al col·legi Monti-Sion, on anys més tard va exercir com a professor de llengua i literatura. Com a escriptor, va conrear diversos gèneres, sobretot poesia i teatre. També va realitzar treballs d’investigació i periodisme, essent corresponsal de l’Agència Efa i col·laboradors de diverses publicacions d’àmbit local, entre les quals PUNT iNFORMATIU. Menció especial mereix la tasca de cronista oficial de Pollença, una obra ingent en la qual va recollir minuciosament el dia a dia del poble durant diverses dècades des de 1965.

Com a dinamitzador cultural, Miquel Bota Totxo va ser vicepresident del Festival de Música de Pollença i president del Club Pollença, així com assessor de Sa Nostra.

Publicà els reculls de poesia Vorera de mar (1952), Pollença i poesia (1955), Cursa de braus (1966), A ritme d’hores madures (1966, premi Ciutat de Barcelona 1965), Dionís Bennàssar. El fons de la mar (1979), Torxes de pau (1979) i Amb la pau dins l’ànima (1994). Escriví també el poema escènic Vós regnau damunt l’altura (1949), les obres teatrals d’influència costumista Sense voler fer mal (1948) i Flocs i banderetes (1950), i la comèdia musical Somnis de pescador (1958).

Miquel Bota Totxo va morir dia 29 de gener de l’any 2005, als 84 anys d’edat. Un any després, l’Ajuntament el declarà Fill Il·lutre de Pollença.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT