100 ANYS EN UN CLIC: ELS TAXISTES, ELS MOLLS I EL LLAÜT MÉS GRAN DEL MÓN

114

Aquesta quinzena, per aquesta secció en què comparam fotografies antigues i actuals, hem seleccionat una de les fotografies de l’arxiu Bestard que apareixen al programa de la Fira. A la imatge veim un grup de taxistes recolzats als seus vehicles mentre esperen el proper client però, on es trobava exactament aquesta aturada?

Localització del tir de càmera

Igual que amb una escopeta de fira, per saber el punt exacte des d’on hem de disparar, necessitam dos punts a certa distància que ens permetin enfilar el tir. En el cas d’aquesta fotografia, hi ha dos elements que s’han mantingut inalterables i que, una vegada alineats, ens col·loquen al punt exacte. Aquests dos punts són, per una banda la nau de les drassanes Cabanellas i, per l’altra, el puig de Sant Martí d’Alcúdia, que guaita per darrere. Així sabem que els taxistes de la fotografia estan situats just a davant de la platjola que hi ha entre el moll vell i la piscina de l’hotel Daina.

Datació de la fotografia

Una sèrie d’indicis ens permeten fer una datació bastant aproximada de la fotografia. Començant pel número de matrícula dels taxis sabem que foren matriculats l’any 1962. Per tant ens situam en els anys següents a aquesta data. Però un altre element ens acaba de donar la data exacta. Es tracta de l’embarcació que es veu a l’esquerra del tamarell. Pel seu perfil, comparant amb altres fotografies, podem assegurar que es tracta de l’Addaya. Aquest llaüt va ser botat el 9 de maig de l’any 1964, data probablement molt propera al moment en què va ser presa la fotografia.

L’Addaya i les drassanes Cabanellas

L’Addaya, amb 28 metres d’eslora, va ser el llaüt de fusta més gran construït mai. I encara avui ostenta aquest títol. Va ser l’obra culminant d’Antoni Cabanellas “Torrer”, que l’any 1959 va instal·lar les seves drassanes damunt un recentment construït moll nou. Aquesta embarcació va ser construïda per encàrrec d’un hoteler menorquí i durant els seus 53 anys d’història hi han navegat personalitats com Salvador Dalí, Franco, el Rei Joan Carles, Jean Paul Belmondo, el compte de Barcelona o Esperanza Aguirre. Actualment és propietat d’una empresa de lloguer de iots de luxe a Eivissa i es pot llogar per poc més de 2.000 euros diaris.

PUBLICITAT

Taxistes i l’hotel Daina

El 1964 el turisme al Port de Pollença estava en plena expansió. El 1964, 19.000 turistes visitaren el Port de Pollença, i només un any després el nombre pujà fins a 29.300. Els taxistes que observam a la fotografia podria ser que estiguessin esperant clients de l’Hotel Daina, inaugurat aquell mateix any per Bartomeu Siquier. Aquell nou hotel es convertiria en el més gran del Port de Pollença i tant la seva alçaria com la seva piscina, construïda directament damunt la mar, foren de legalitat dubtosa.

Els molls

Un dels grans canvis que trobam entre les dues fotografies és el nombre d’embarcacions amarrades entre el moll vell i el moll nou. En aquell moment encara no s’havia construït cap pantalà. El que sí que el 1964 es va inaugurar, va ser la primera fase del nou Club Nàutic del Port de Pollença. Aquestes obres consistiren en la construcció d’una petita plataforma al final del moll, que avui en dia correspondria al local social i restaurant del Reial Club Nàutic. No va ser fins al 1967 que el club nàutic va tenir el seu primer local social

El tamarell

El que sí que podem observar a la fotografia és un gran tamarell al principi del moll vell. Aquest és el punt on es situaven les dones dels pescadors per vendre el peix abans de partir cap a Pollença a vendre el peix a la peixateria de la Plaça Major.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT