100 ANYS EN UN CLIC: UN CARRER, UNA DONA, UN LLEÓ

547

Tenir les coordenades de les tres dimensions de l’espai no ens basta per situar-nos en un punt exacte. N’Einstein ens va recordar que existeix una quarta dimensió, el temps. I precisament aquesta dimensió, i només aquesta, fa que les dues fotografies que avui analitzam semblin tan allunyades. Aquestes dues imatges estan allunyades en el temps prop de cent anys però, com podem saber que estem al mateix punt en l’espai i mirant exactament cap en mateix indret??

Diferencies i coincidències

Si amb altres fotografies hem hagut de marcar les diferencies, en aquesta vegada ens serà més facil marcar les coincidències. Per començar, les muntanyes que veim al fons, i que pertanyen a la Serra de Cornavaques, ja ens posen a sobre la pista. Una altra cosa que coincideix exactament, i que no ha sofert cap canvi estructural és la casa que sobresurt a l’esquena de la dona de la fotografia antiga. Mentre que a la imatge en blanc i negre es poden veure les peces de marès d’aquesta casa, avui dia ha estat pintada de blanc.

PUBLICITAT

La següent pista és la casa forrada de pedra, de la qual encara es conserva una part de la façana. A la imatge actual podem veure com encara hi ha la marca del punt on arribava antigament la teulada, i com encara s’hi pot veure un finestró cegat, en el punt exacte on hi ha el de la fotografia antiga. Això sí, pareix que aquesta casa avui dia està dividida en dues propietats i la carrera per on s’accedia a la casa, avui està ocupada per un altre habitatge. Una cosa és ben segura, del parral que envoltava aquell portal no en queda res.

Per cert, si algú encara no s’ha situat, ens trobam al carrer Lleó, poc després de l’encreuament amb el carrer Bonavista en direcció al carrer Gruat.

Fotografia antiga

Aquesta és una de les moltes fotografies que podem trobar a l’Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca (ASIM), que es pot consultar electrònicament al repositori digital Flickr. Segons les dades que ens proporciona l’ASIM la fotografia és una postal de 9×14 cm d’un editor anomenat AM. Tot i que no hi ha mes dades sobre la data i l’autor hem pogut esbrinar que les sigules A.M. corresponen a un tal Agustín Munné, sobre el qual no hem pogut trobar cap altra dada excepte que va fer editar moltes altres postals de Mallorca que circularen principalment durant els anys 30. Aquesta en concret, com es pot veure al peu, es titula “223. Mallorca – Pollensa. Calle del Lleó”.

El carrer Lleó

Aquest carrer agafa el nom de la primera pública de Pollença, situada al començament del carrer. Aquesta font és va instal·lar l’any 1813 i tenia la particularitat de què l’aigua rajava de la boca d’un lleó de pedra de Santanyí, tallat per l’escultor Sebastià Vives. Curiosament aquella font en principi va ser batejada com “dels Àngels”, però ben aviat aquell curiós Lleó de pedra va fer que es passés a anomenar “del Lleó”. Però aquell Lleó no només va canviar el nom de la font, sinó també dels rentadors que s’hi construïren -anomenats inicialment “de la Princesa”- i de tot el carrer que començava en aquell indret. Qui sap si aquella dona abrigada amb un mocador negre a sobre les espatlles venia de la font o més aviat anava cap a la plaça de toros, que tenia l’entrada per aquest mateix carrer uns metres més amunt. Probablement cap de les dues coses.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT